Logo
test banner

Hoe bescherm je jouw tuinmeubelen in de winter?

  • Geplaatst op
  • 0
Hoe bescherm je jouw tuinmeubelen in de winter?

De bladeren vallen van de bomen, de regen tikt op het raam, het is weer tijd voor herfst en winter. Het wordt tijd om jouw tuinmeubelen te beschermen tegen de regen, de vorst en de sneeuw. Hoe bescherm je jouw tuinmeubelen in de winter? Je leest het in dit blog!

Tuinmeubelen beschermen in de winter 

De dagen worden korter, de temperatuur daalt, en de regen tikt zachtjes tegen de ramen, het is tijd om de tuinmeubelen te beschermen in de winter. Het gezellig ontspannen op je tuinmeubelen is even voorbij, en nu kun je alleen nog dromen van lange zomerdagen in de tuin. 

Wist je dat het weer ook invloed heeft op je tuinmeubelen? Hoewel de meeste tuinmeubelen bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden en het hele jaar buiten kunnen staan, is het verstandig om extra maatregelen te nemen als je de levensduur wilt verlengen. Regen, sneeuw en vorst kunnen namelijk schade veroorzaken. Voordat je je klaarmaakt voor de knusse wintermaanden, is het tijd om je tuinmeubelen winterklaar te maken. In dit blog lees je stap voor stap hoe je jouw tuinmeubelen optimaal beschermt in de winter, zodat ze in het voorjaar weer stralend in de tuin staan!

 

 

Tuinmeubelen winterklaar maken 

Heb je tuinmeubelen van materialen zoals aluminium, wicker, Sunbrella, kunststof, rope of teakhout? Dan kun je deze zonder zorgen buiten laten staan tijdens de koude dagen. Vergeet niet dat teakhout kan verkleuren, maar met het juiste onderhoud krijgt het de prachtige bruine kleur snel terug. Het advies is om de tuinmeubelen binnen op te bergen, omdat dit de levensduur verlengt. Heb jij deze ruimte niet en wil je toch de tuinmeubelen extra beschermen? Een weerbestendige tuinmeubelhoes beschermt jouw tuinmeubelen in de winter extra tegen regen, sneeuw en vorst. 

De kussens van jouw comfortabele loungeset of tuinset moeten wel echt naar binnen in de winter. Bewaar deze compact met behulp van een kussentas in een droge schuur, op zolder of in een opbergbox. Zo blijven de kussens netjes en gaan deze langer mee. 

 

 

Parasol opbergen in de winter

De parasol opbergen in de winter, daar is het nu echt tijd voor, want je hebt kunnen genieten van de laatste zonnestralen. Begin eerst met goed schoonmaken van je voordat je deze opbergt voor de winter. Het frame kun je eenvoudig schoonmaken met een sopje van groene zeep en een doekje. Als je de parasol binnen kunt opbergen, is dat perfect. Na het schoonmaken en goed opdrogen kun je dan de parasol binnen opbergen met parasolhoes. 

Heb je daar geen plek voor? Overweeg dan om in de garage twee haken hoog aan de muur te bevestigen. Hier kun je de parasol horizontaal op leggen en blijft hij goed beschermd tegen de winterse elementen. Let erop dat je een parasolhoes kiest die de juiste maat heeft en ademend is, om schimmel- en condensvorming te voorkomen. Als er vocht via de onderkant van de hoes in het doek trekt, kunnen er alsnog vlekken ontstaan. De parasolvoet kan gerust buiten blijven staan. Je kunt deze voor het gemak even in een hoekje neerzetten.

 

 

 

De loungeset winterklaar maken 

Een loungeset in de winter buiten laten staan is zeker geen probleem! Maar het opbergen van de kussens is wel echt een must om jarenlang van je loungeset te kunnen genieten.

De eerste stap is om de loungekussens op te bergen op een droge plek. Berg deze compact op in de schuur met een kussentas. Geen ruimte binnen?  Als een opbergbox de enige optie is, zorg er dan voor dat de kussens goed droog zijn voordat je ze opbergt. Door de kou kunnen de kussens namelijk minder goed ventileren met een opbergbox. Het opbergen van tuinkussens is essentieel, omdat ze niet alleen zorgen voor zitcomfort, maar ook gevoelig zijn voor schade door regen en zon. Regen kan vocht in de kussens laten trekken, wat schimmelvorming kan veroorzaken, terwijl de zon de kleur kan laten vervagen.

Nu de kussens opgeborgen zijn, wordt het tijd voor het schoonmaken van het frame. Door het intensieve gebruik van de bank in de zomer kunnen er vlekken op het frame zitten. Het schoonmaken doe je eenvoudig met een sopje groene zeep. Nu de hoes, vuil en stof vrij is, kun je de loungesethoes plaatsen. Zo’n hoes beschermt jouw loungeset extra tegen de diverse weersomstandigheden en vuil tijdens de winter. 

 

 

Tuinset winter klaar maken

Benieuwd of jouw tuinset in de winter buiten kan blijven staan? Of benieuwd hoe je een beschermhoes voor de tuinset in de winter gebruikt? Je leest het hieronder: 

 

 

Tuinstoelen winter klaar maken

Of je nu verstelbare tuinstoelen, dining stoelen, kuipstoelen of stapelbare stoelen hebt, ze moeten allemaal winterklaar worden gemaakt. Hebben jouw tuinstoelen kussens? Bewaar deze dan op een droge plek zoals binnen in huis of in de schuur. Maak jouw tuinstoelen schoon met een sopje groene zeep en een doekje en berg deze wanneer mogelijk op in de schuur. Het voordeel van stapelbare tuinstoelen is dat deze niet zoveel ruimte in beslag nemen. Zo verleng je de levensduur van je tuinstoelen. 

 

 

Tuintafel winter klaar maken

Om je tuintafel goed te beschermen tijdens de winter is een beschermhoes belangrijk. Weerbestendige materialen kunnen prima zonder hoes buiten blijven staan, maar als je extra bescherming wilt tegen vuil en de extreme winterse weersomstandigheden is een hoes een aanrader. Zorg er wel voor dat de hoes niet direct op het tafelblad ligt. Gebruik een verhoger, zodat er ruimte blijft om te ademen en vlekken op het blad worden voorkomen.

Let op: teakhouten tuinmeubelen mogen nooit met een hoes worden afgedekt.

Hoewel decoratie op de tuintafel altijd gezellig staat, is het verstandig om deze in de winter van de tafel te halen. Dit voorkomt vlekken en kleurverschil die door weersinvloeden kunnen ontstaan.

 

 

 

Levensduur verlengen tuinmeubelen:

- Onderhoud regelmatig je tuinmeubelen met een sopje groene zeep en een doekje. Het juist behandelen van teakhout is essentieel.
- Gebruik een hoes voor de parasol wanneer deze ingeklapt is, zodat het doek niet verkleurt.
- Berg kussens goed op om te voorkomen dat ze vochtig worden en gaan verkleuren.
- Bescherm je meubels met een goed bevestigde beschermhoes die niet direct op het tafelblad ligt en stevig vastzit om wegwaaien door de wind te voorkomen.
- Laat in de winter geen kussens onder de beschermhoes liggen.

 

 

Meer tips?

Wil je meer tips lezen over een tuinsethoes? Bekijk dan ook eens onze andere blogs. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.